Mısır Unu Mantı Tarifi

Mısır Unu Mantı Tarifi

Mısır Unu Mantı Tarifi

Hamuru için:
2 kahve fincanı mısır unu / bir fincan buğday unu / bir tutam tuz / yeteri kadar su
Kıyması için: 200 gr. Kuzu eti / bir adet kuru soğan / bir tutam kimyon ve tuz
Uygun bir kabın içinde kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru düzgün bir zemin üzerinde merdane yardımı ile çok ince olmayacak şekilde açın. Önceden elde incecik doğradığınız eti soğanı tuz ve kimyon ile harmanlayın. Hamuru büyükçe bir kahve fincanı ile kesin. İçine yeteri kadar kıyma koyup ayçöreği şeklinde kapatın. Bir tutam tuz atıp kaynatmakta olduğunuz suda 4-5 dk kaynatıp pişirin.
Servis yaparken soslarla ve yeşilliklerle süsleyip sunun.
Mısır unu mantısı yapımı kolay görünsede dikkat isteyen yemeklerden biridir. Çok sağlıklı bir yiyecek olduğu için mutlaka yapılıp yenilmelidir. Hele yaşı 50 nin üzerinde olanlar için, şeker, kolesterol, fazla kile gibi hastalığı olanlara şifa kaynağı ve aynı zamanda diyet yemeğidir.
Mısır unu ile hamur yaparken çoğu büyüklerimiz kaynar su ile yoğurmayı önerir. Kaynarsu hamuru anında pişirdiği için iyi randıman alınmaz. Mısır unun, buğday unu gibi akışkan özelliği olmadığı için şekil vermek zordur. Buğday unu ile karıştırıldığında kullanımı daha kolaylaşır. Dolayısıyla özlü un kullanmak avantajlıdır. Mısır unu ile kesilecek büzülecek, bükülecek yani şekil vereceğiniz hamur elde ederken kesinlikle buğday unu karıştırmalısınız. İki ölçek mısır unu için bir ölçek buğday unu yeterlidir.
Ancak mısır unu çorbası ve ya mısır ununda yapılan koyu aş Zanğ gibi yemekler yaparken buğday unu karıştırmaya lüzum görülmez. 
Mısır unu mantısını yaparken yanınızda mutlaka bir kapta su bulundurun. Bezenin içine kıymayı koyduktan sonra parmağınızla kenarları ıslattıktan sonra hamuru usulca kapatarak kenarları en uçtan birbirine yapıştırın. Oluşabilecek çatlakları da bu şekilde parmağınızı ıslatıp yavaşça üzerini sıva yapar gibi kapatın.
Ben tarifi yaparken en ince detaylarına kadar değinmeye çalıştım fakat ben her zaman mutfak tarifle değil, görsellikle öğrenilir diyorum. Fakat önceden pratiğiniz varsa kolay, benim anlattıklarım Sizin için yeterli. Afiyet şifa olsun.